Сприйняття пацієнтами доступності сімейного лікаря в Естонії.

Сприйняття пацієнтами доступності сімейного лікаря в Естонії.

Р. Калда, K. Полустел, Х-I. Марос, M. Лембер. Відділ поліклінічної та сімейної медицини, охорони здоров’я і Внутрішніх хвороб. Тартуський університет, м. Тарту, Естонія.

Мета. Дослідження доступності сімейних лікарів в Естонії з точки зору пацієнтів.

Методи. Були проведені інтерв’ю обличчям до обличчя з використанням структурованих анкет. Вивчена випадкова вибірка з жителів Естонії (n=999) у віці 15-74 років.

Результати. Кількість відвідувань, передбачених сімейним лікарям постійно зростала з 1998. З 999 опитаних, 59% відвідали сімейного лікаря протягом попередніх 12 місяців. Середня кількість відвідувань в Естонії за один рік склала 2,48. Із 999 опитаних осіб, 72% сказали, що вони мали можливість зв’язатися з їх сімейним лікарем по телефону. Час очікування для призначення був коротким в більшості випадків. Сімейний лікар приймав 60% респондентів в день звернення пацієнтів; 22% пацієнтів були допущені прийняті протягом 1—2 днів і 9% пацієнтів були допущені протягом 3-4 днів. Тільки 9% з них довелося чекати більше 5 днів. Плата за відвідування на дому в Естонії вплинула на рішення зателефонувати лікарю у 58% людей. Виявлена кореляція між доступністю плати за відвідування і доходами населення.

Висновок. Доступність сімейних лікарів можна вважати гарною в Естонії.

Ключові слова: сімейна медицина; реформа охорони здоров’я; доступність медичних послуг.

Kalda R, Põlluste K, Maaroos H-I, Lember M. Patients’ Opinions on Family Doctor Accessibility in Estonia. Shidnoevr. z. vnutr. simejnoi med. 2015;2:50-54.
http://dx.doi.org/10.15407/internalmed2015.02.050

Download.PDF