Лікування неврологічних розладів у жінок в період пре- та менопаузи з використанням комплексних гомеопатичних препаратів.

Лікування неврологічних розладів у жінок в період пре- та менопаузи з використанням комплексних гомеопатичних препаратів.

Проф. Т.А. Літовченко, доц. О.Л. Тондій, доц. О.П. Завальна. Харківська медична академія післядипломної освіти. Кафедра неврології.

Нами проводилася оцінка ефективності дії гомеопатичного препарату Цефавора (Cefak, Німеччина) в корекції головного болю при вегетосудинної дистонії у жінок в період пре- і менопаузи. У групу обстежених увійшли 50 жінок у віці від 37 до 55 років, у яких мали місце цефалгії різного генезу, а також прояви вегетативної дистонії. Всім хворим проводилися загальноклінічне, неврологічне та психологічне обстеження. Запропонований препарат об’єднує вазоактивну, венотонізуючу, нейропротекторну, кардіотонічну дію, покращує реологічні властивості крові та мікроциркуляцію. В результаті лікування відзначалася позитивна динаміка в клінічній картині, у вигляді зменшення інтенсивності цефалгічного синдрому, а також нормалізація вегетативних функцій у жінок в період пре- і менопаузи. Препарат Цефавора можна рекомендувати для періодичних курсів у монотерапії або в комплексному лікуванні.

Ключові слова: цефалгічний синдром, вегетативна дистонія, пре- і менопауза у жінок, Цефавора.

Litovchenko ТА, Tondiy ОL, Zavalnaya ОP. [Treatment of neurological disorders of women in the period of pre- and menopausal using complex homeopathic drugs]. Shidnoevr. z. vnutr. simejnoi med. 2014;1:22-29. Ukrainian.
http://dx.doi.org/10.15407/internalmed2014.01.022

Download.PDF